News

Bescherm u tegen cyberaanvallen zoals “WannaCry”: enkele tips

Go back

U heeft het hoogstwaarschijnlijk al gehoord, dit weekend heeft er een wereldwijde cyberaanval plaatsgevonden. De cyberaanval draagt de naam “Wannacry” en is nog steeds actief. De naam is afkomstig van de ransomware die op uw computer wordt geïnstalleerd. Er wordt een pop-up venster getoond waarin een bedrag geëist wordt van 300 tot 600 dollar in bitcoin om de getroffen computer te deblokkeren. De malware verspreidt zich via e-mail en kan binnen hetzelfde netwerk automatisch verder verspreiden naar andere computers.

Het waren voornamelijk bedrijven die slachtoffer werden van de cyberaanval. Europol rapporteerde eerder dat ze gemiddeld tegen jaarlijks 200 cyberaanvallen operaties uitvoeren, maar een aanval van deze omvang hebben ze nog nooit meegemaakt.

Het feit dat WannaCry een lek in oudere Windows-versies benutte maakt bedrijven kwetsbaarder aangezien er slechts weinig bedrijven zijn die werken met de nieuwste versie van Windows. Microsoft bracht halsoverkop nog een beveiligingsupdate uit voor die oude Windows-versies die eigenlijk al lang niet meer ondersteund worden. Deze bijzondere actie van de softwaremagnaat toont duidelijk de ernst aan van WannaCry.

Een van de slachtoffers is het parkeerbedrijf Q-Park. De gijzelingssoftware zorgde deze ochtend voor problemen met betaalautomaten waardoor men kon uitrijden zonder betalen. In het UZ Gent hebben ze het virus ook gezien, maar hun systemen hebben het geregistreerd en afgeweerd. Ze kregen in de nacht van donderdag op vrijdag een vijftal berichten waarop geanticipeerd werd door hun firewall en ze tenslotte werden tegengehouden. Dit wijst nog maar eens op het belang van een goede firewall.

Wij geven je alvast enkele tips mee om uw (bedrijfs)netwerk en uw gegevens te beschermen:

Hou uw zaken up-to-date

Een up-to-date versie van Windows lijkt een evidentie om hackers tegen te gaan. Er blijven nog steeds mensen die niet op de hoogte zijn van wat een up-to-date versie voor uw besturingssysteem voor u kan betekenen. Met ‘up-to-date’ wordt bedoeld alle Windows-versies vanaf Windows 7. Dit betekent dat Windows XP en Vista u niet meer optimaal kunnen beschermen tegen mogelijke inbreuken. Hou dus zeker uw Windows-versie in de gaten en zorg dat uw versie altijd actueel en up-to-date is. Bij Apple toestellen is het belangrijk om uw systeem te laten draaien op de meegeleverde OS X versie of nieuwer. Zorg er trouwens ook voor dat je internetbrowser up-to-date is. Onze tip: stel automatische updates in, dat bespaart u heel wat tijd en moeite en op die manier hoef je je geen zorgen te maken over mogelijke updates.

Controleer de firewall en antivirus van uw systeem

Je firewall vormt de basis voor je online bescherming. In de systeemvoorkeuren van je computer kun je nagaan of je firewall aanstaat. Om uw systeem nog beter te beschermen is het aangeraden om bovenop uw firewall een antivirusprogramma te installeren. Antivirussoftware zijn beschikbaar in vele soorten en maten. Bekijk dus zeker nog eens wat u precies nodig heeft om u ‘veilig’ te voelen als u het web verkent. Let op: installeer ten hoogste één antivirusprogramma. Meerdere antivirusprogramma’s kunnen elkaar in de weg zitten en uw computer ‘traag’ maken.

Laat je niet vangen aan ‘phishing’

De gemakkelijkste manier voor internetcriminelen om toegang te krijgen tot uw gegevens is via e-mail. Dit doen ze via ‘phishing’. Hierbij verleiden ze je om op een link te klikken, vaak door zich te vermommen als echte bedrijven, om via die link jouw persoonlijke gegevens te kunnen ontfutselen. Het is een goed idee om een spamfilter te installeren maar het probleem dat zich blijft stellen is dat dit niet altijd waterdicht is. Je gezond verstand gebruiken is én blijft nog steeds het belangrijkste. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn is dat het meestal ook.

Verander uw wachtwoorden regelmatig

Een wachtwoord bemachtigen is de hoofdprijs voor internetcriminelen. Tegenwoordig heb je als websurfer een waaier aan online accounts waar je natuurlijk ook een wachtwoord voor nodig hebt. Het is dan ook verleidelijk om één terugkerend wachtwoord voor al uw accounts te gebruiken. Dit doet u best niet want dit vormt voor internetcriminelen de digitale sleutel die de poorten naar al uw accounts met de daarbij behorende gegevens opent. Onze tip: Het is beter om uw wachtwoorden bij te houden op een briefje dat u op een veilige plaats thuis legt.